מצאתם את עצמכם לא פעם יושבים עם חברים בסלון כאשר אחד מהם כל רגע נמצא בטלפון ועונה לכם רק עם 'אהא' ו'אממ'? או שאתם לא מפסיקים לחזור על הבקשה שלכם שוב ושוב מול הילדים שבוהים באייפד? אלו רגעים שרובנו מכירים, והם הופכים לנפוצים יותר ויותר. התנהגויות ממכרות אלו נחשבות כמרכיבים בלתי נפרדים מהשימוש הרב שלנו במסכים, והמפתחים של תוכניות ויישומים, כגון משחקים ופלטפורמות מדיה חברתית, מיומנים מאוד בללכוד ולשמר תשומת הלב של אדם באמצעות המסכים. כך אנו מוצאים את עצמנו מתמודדים עם התמכרות למסכים.
כיצד נוצרת התמכרות למסכים?
התנהגויות מוכרות אלו של התמכרות למסכים הן תוצאה של מערכת תגמולים הדומה לזו של הימורים. התקופה הראשונית מאופיינת בהתרגשות. עם זאת, התרגשות זו עוברת במהירות לאכזבה לאחר פרק זמן מסוים. כתוצאה מכך, האדם מנסה לשחזר את התחושה הראשונית על ידי הגדלת כמות הזמן או המאמץ שלדעתם נדרש כדי להשיג את התחושה. הרגש החיובי הראשוני הופך להיות יותר ויותר קשה להשגה כאשר התנהגות זו חוזרת על עצמה לאורך תקופה ממושכת. כתוצאה מכך, על המכור להשקיע יותר ויותר זמן מסך כדי להשיג את אותם רגשות חיוביים כמו קודם, מה שמוביל למספר הולך וגדל של מכורים למסך. התמכרות למסכים, דרך משחק או במדיה חברתית אינה תופעה יוצאת דופן. לכן, הכרחי שנישאר מודעים לסכנה הסמויה הזו שעלולה להשפיע על אלה שנמצאים בסביבתנו הקרובה, כולל החברים, בני משפחה ואפילו אנחנו.
השלכות רגשיות ופיזיות מזיקות של ההתמכרות
התמכרות למסכים עלולה להשפיע לרעה על הרווחה הרגשית שלנו, בנוסף לנזק הפיזי הנגרם משינה לא מספקת והידרדרות הראייה כתוצאה מחשיפה ממושכת למסך טלפון זעיר ומואר. זוהי תוצאה של ייצור מוגבר של דופמין בגוף, חומר כימי הקשור לתחושות של הנאה, כאשר אנו מבלים פרק זמן ממושך בבהייה במסכים שלנו. עם זאת, הרגש שנוצר יהפוך ללחץ וסטרס אם הגוף מייצר את ההורמון הזה ברציפות במשך יותר שעתיים-שלוש, מה שעלול להשפיע לרעה על מצב הרוח של האדם. אם מצב הטראנס בו האדם נמצא במהלך השימוש במסכים מופרע, הם עלולים להפגין תוקפנות ותסכול כלפי מי שנמצא בקרבתם, תופעה הדומה לאתגרים בהם נתקלים אנשים המתמכרים לסמים או הימורים. אל תתנו למצב זה להימשך ולהשפיע על חייכם, צרו קשר עם מרכז גמילה הולינה, המתמחה בטיפול בהתמכרות למסכים.