פסיכודרמה קבוצתית היא טכניקה טיפולית שמערבת משחקי תפקידים והמחזה כאשר מטרתה היא לסייע לכל אדם לחקור את הרגשות ואת החוויות שלו. השיטה המדוברת פותחה על ידי ג'ייקוב ל. מורנו והיא מאפשרת לכל משתתף להמחיז סצנות שונות בחייו או תרחישים דמיוניים וזאת במסגרת קבוצתית ותומכת. כך למעשה כל משתתף בקבוצה מקבל תובנות לגבי ההתנהגויות שלו, המחשבות שלו והרגשות שלו. הגישה המדוברת מעודדת יצירתיות, ספונטניות, הבעה עצמית וכן היא מסייעת ביצירת הבנה מעמיקה על סוגיות אישיות ובינאישיות. פסיכודרמה קבוצתית רלוונטית למקרים שונים לרבות: לטיפול בטראומות, לשיפור מערכות יחסים, להתמודדות עם חרדות או פחדים, לצמיחה אישית ועוד.
פסיכודרמה קבוצתית – כיצד היא פועלת?
פסיכודרמה קבוצתית כוללת משחקי תפקידים של המשתתפים באירועים מחייהם בסביבה טיפולית ומבוקרת, בהנחיה של מטפל מקצועי ומנוסה. כל משתתף יכול לקחת על עצמו תפקיד כלשהו, לשחזר סיטואציה בסביבה זאת, לחקור את הרגשות שלו ועוד. לעיתים השיטה תכלול דווקא היפוך תפקידים, כאשר המשתתפים לא ישחקו את התפקיד של עצמם, אלא תפקידים אחרים של אנשים שהם באים איתם באינטראקציה או של משתתף אחר בקבוצה, כאשר המטרה היא לגלות את הרגשות החבויים בכל אחד, לתרגל התנהגויות חדשות ועוד. העובדה שהטיפול המדובר מתבצע בקבוצה, היא ללא ספק דבר חשוב שיש לו יתרונות רבים. הקבוצה מספקת סביבה תומכת שבה חברי הקבוצה יכולים לשתף תובנות, לפתח אסטרטגיות התמודדות ולצמוח באופן אישי.
למי תתאים פסיכודרמה קבוצתית?
פסיכודרמה קבוצתית מתאימה למגוון רחב של אנשים. לא מעט אנשים שהתמודדו עם טראומה כלשהי יכולים להיעזר בה, אנשים שמתקשים במערכות יחסים, אנשים אשר סובלים מחרדות, אנשים שמרגישים שהם לא מצליחים להתקדם בחיים או להגיע למקומות שהם רוצים להגיע, אנשים שמתקשים באינטראקציות חברתיות, אנשים שחווים משברים או אתגרים אישיים שונים ועוד. כמובן שחשוב לבחור רק בקבוצה שמי שמנחה אותה הוא מטפל מקצועי ומנוסה בתחום, אשר ידע כיצד לכוון את חברי הקבוצה, להעניק להם מרחב טיפולי בטוח ולהביא אותם לתוצאות טיפוליות טובות. לכן, טרם בוחרים בשיטת טיפול זאת, כדאי מאוד לבדוק שהיא אכן עונה על המטרות והצרכים שלכם.